Welkom op de website van
Bert Scheijgrond
Gedachten,citaten, anekdotes en uitspraken
“vervaardigde hij een schilderij van een naakte Sint-Sebastiaan, zeer natuurgetrouw waar het de vleeskleuren betreft, met een vriendelijke gelaatsuitdrukking en een al even fraai, ja, volmaakt lichaam, en hiermee verwierf Fra Bartolommeo oneindig veel lof van zijn kunstbroeders. Naar verluidt kwamen de fraters, terwijl dit schilderij in hun kerk stond tentoongesteld, er in de biechtstoel achter dat er vrouwen waren die hadden gezondigd na het zien van deze door Fra Bartolommeo’s talent zo bekorend en zinnestrelend levensecht weergegeven figuur: daarom verwijderden ze het altaarstuk uit de kerk…” ( Uit De levens van de grootste schilders, beeldhouwers en architecten – deel 2 Van Correggio tot Titiaan – door Giorgio Vasari – vertaling Anthonie Kee, uigeverij Contact, Amsterdam
Men beweert dat sommige mensen bij het zien van werk van Rothko in huilen uitbarsten. Geweldig als een schilder dat bij zijn publiek weet te bereiken. Hoop toch dat ze het bij mij niet zullen doen…
Een uitspraak uit 1937 van de modern-figuratieve schilder Wim Oepts over de Nieuwe Zakelijkheid: “Laten die zoogenaamde nieuwe zakelijken hun wilskracht maar ergens anders loozen: laten zij liever horlogemaker of iets dergelijks worden”. (Uit Wim Oepts ‘Peinture, cést le principal’ 1904-1988 dor Lies Netel, uitgegeven door museum Henriette Polak).
Schilderen is het zoeken van oplossingen voor de problemen van je eigen onkunde (van mezelf)
Tijdens een kunstveiling bij Manzi en Joyant in Paijs was ook Degas aanwezig. Niet in de veilingzaal, maar in een aparte kamer. Plots kwam een journalist de kamer binnen en zei: “Mijnheer Degas! Weet u voor hoeveel uw schilderij van de “Twee danseressen aan de bar met een waterkan” zojuist heeft opgebracht?”-“Nee”.-“”Vierhonderenvijfenzeventig duizend franken!” – “Oh! Dat is een mooie prijs”. – “Wat! Bent u niet verontwaardigd dat dit schilderij u nooit meer op zal leveren dan de 500 franken die u er ooit voor betaald zijn”?”- “Nee, mijnheer. Ik ben als een renpaard dat de Grand Prix wint, ik ben tevreden met mijn rantsoen aan haver”. – (vrij vertaald uit “Degas by himself” door Kendall, uitgeverij Macdomald Orbis, Londen)
Elke avond bijna bezocht ik m’n moeder in het verpleeghuis Bosch & Duin. Daar werd mijn moeder in haar laatste jaren werkelijk liefdevol verzorgd door een geweldig team van zusters en broeders. Op een avond kwam ik binnen en vroeg zo’n lief zustertje: “En, hoe gaat het met U?” “Beetje moe”, antwoordde ik. “Waar bent u dan zo moe van”,vroeg het zustertje. “Ik heb de hele dag staan schilderen”,zei ik. “Daar wordt je toch niet moe van! Je hoeft alleen maar een penseel op te tillen!”, zei het zustertje.
Kocht gister op de boekenmarkt het boekje Zuid-Hollandse landschappen van Willy Rieser. behalve kleurenreprodukties van zijn mooie en sfeervolle landschappen ook twee pagina’s met uitspraken. Daaronder een viertal dat mij bijzonder aanspreekt:
– Er wordt vaak gezegd: “Je zou ook nog moeten kunnen wat je wilt”. Maar voor begaafde kunstenaars geldt weleens: “Je moet ook nog willen wat je kunt”.
– “Kunst is luxe”, zegt men. “Ja, misschien, behalve dan voor de kunstenaar”.
– Er bestaat alleen goede kunst; slechte kunst is geen kunst. Een goed schilderij is nooit te duur. Voor een slecht schilderij is elke gulden teveel.
– Omdat de de “zin”van kunst ondoorgrondelijk is, kan men makkelijk onzin tot kunst verheffen.
Leuke documentaire over Lichtenstein in Close-Up – superlatieven alom voor de man die plagiaat tot kunst verhief.
Of was zijn galeriehouder de grote kunstenaar: die wist ten slotte het werk van Roy Lichtenstein aan het grote publiek als kunst met de grote K te verkopen.
Hoeveel zou die Lichtenstein aan copyrights kwijt geweest zijn? Hadden ze in de VS eigenlijk wel zoiets als Pictoright?
Als ik in een “cd-winkel” in de bakken naar interessante cd’s zoek, kom ik vaak de cd-bundel “Aangenaam Klassiek” tegen. Moet dan altijd de neiging onderdrukken om aan de verkoopbalie te gaan vragen of ze misschien ook een bundel “Onaangenaam Klassiek”verkopen… .
Een medeleerling op de Rotterdamse academie vroeg ooit aan de leraar schilderen, Henk de Vos, of latex muurverf van de Hema wel geschikt was om als schildergrond te gebruiken en of dat dan wel goed bleef. Henk de Vos antwoordde: “Wat kan het jou nou schelen of je schilderij over honderd jaar in elkaar stort, dan ben je er toch niet meer”.
Uitspraken van Picasso (uit Picasso’s lijnenspel (Van Buuren Uitgeverij BV, met voorwoord van Thomas Heyden):
– “Als je precies weet wat je gaat doen, waarom zou je het dan doen?”
– “Je moet beginnen met tekenen om te weten wat je wilt tekenen
– “Mijn oude schilderijen interesseren me niet meer; ik ben veel nieuwsgieriger naar degenen die ik nog niet geschilderd heb”
Uit H.W. Janson – Wereldgeschiedenis van de kunst: over het toestaan van vervaardigen van beeltenissen van heiligen in het vroeg-Christelijke tijdperk: “Quod legentibus scriptura hoc idiotis pictura” – “De schilderkunst brengt Gods Woord tot de ongeletterden”.